Godkänt U15 VM för Sverige – killar från Ju-Jutsu Ryu på plats !

 

025Då det första U15 VM i JJIF´s historia avgjordes på söndagen i Athen, fanns det tre svenska killar på plats. Av dessa var inte mindre än 2 från Ju-Jutsu Ryu, nämligen Kevin Christoforidis Värnamo -55 kg och  Dennis Norrgård Jönköping -66 kg. Också uttagen var Dennis Bill från SKIFT Sollentuna i -41 kg.

 

Efter en chockande inledning redan före tävlingen, då det visat sig att man beslutat om att vid första U15 VM använda ”Balkan”-reglerna – vilket innebar framförallt att det redan till U15 nu var tillåtet att slå och sparka mot huvudet, samtidigt som flera kansetsuwaza tekniker blivit förbjudna – så blev det en trevande inledning för de svenska killarna, som är vana vid de helt motsatta reglerna.

Men de fann sig snabbt och de fick ett antal fina och underhållande matcher.

För Kevin Christoforidis från Värnamo, född 2001 blev det tungt, med ett par inledande matcher i -55 kg mot väl meriterade rumäner och ryssar som gick sitt sista år innan U18. I sin sista match förlorade han på poäng, men började helt klart bli varm i kläderna, trivdes och växte med uppgiften. Kevin som har 2 år kvar i U15 klassen, kommer säkerligen att visa var skåpet skall stå nästa år för killarna i denna klassen.

Dennis Norrgård från Jönköping, som i år valt att gå upp en viktklass     till -66 kg, årets största klass med 23 deltagare från 18 länder, fick efter en inledande given vinstmatch, två tuffa poängmatcher. I kvartsfinalen fick Dennis möta en rysk jätte på nästan 190 cm med enorm räckvidd, som rättvist men tufft vann matchen med endast 1 poäng i slutsekunderna. Denna ryss nöjde sig inte med det, utan vann också guldet i hela klassen, så det var en värdig motståndare.  Dennis som föll i återkvalet till bronset också där endast med 1 poäng mot ännu en duktig ryss, rankade in sig med sina höga poäng som 5:a i tävlingen.

En paradox var, att den segrande ryssen i just -66 kg, tidigare tränats av Jönköpings nya kampinstruktör Arman Mkrtchyan från Armenien/Ryssland som kom till Jönköping i våras, och numera tagit över träningen av Jönköpingslaget för Ju-Jutsu Ryu.

Resultatmässigt gick det bäst för Dennis Bill från SKIFT i Sollentuna, som i sin bronsmatch se sig slagen på poäng, i slutet av matchen efter att bara 30 sekunder tidigare legat före och nosat på medaljen. Men en väl förtjänad 4:e plats blev det.

Killarna var i Athen stöttade av coachen Nico Christoforidis Värnamo, och assisterades av Jonas Bill Sollentuna.

Det blev en minnesvärd resa och killarna är nöjda och glada, och markerade definitivt den svenska närvaron i världssammanhang även för den nya U15 nivån.

Ett stort grattis till killarna !

// Förbundsstyrelsen

Två JJR-ungdomar åker till U15 VM i Aten !

Sedan det stått klart att Svenska Jujutsu Federationen gett klartecken till att skicka ett lag med ungdomar till ungdoms VM i Aten i Grekland, blev det idag också klart vilka som åker och försvarar de svenska färgerna.

Från JJR åker Kevin Christoforidis från Värnamo i klassen -55 kg (födda 01) och Dennis Norrgård i klassen -66 kg (födda 00).

Övriga deltagare som åker är Dennis Bill från SKIFT Sollentuna, i klassen -45 kg (födda 00) och Fanny Seth-Wenzel från Nacka Dojo, i klassen -52 kg (födda -00).

.    – Det är omtumlade och väldigt roligt att dessa ungdomar får åka, säger JJR tränare i Ljungby/Jönköping Arman Mkrtchyan, och fortsätter – Alla 4 har jobbat hårt i flera år med topplaceringar nästan hela tiden. De har verkligen förtjänat att åka och tävla.

Ungdoms VM U15 i Aten, är första VM i klassen någonsin. Internationella organisationen JJIF beslutade redan för snart 2 år sedan att inrätta VM för ungdomar, för att öka spridningen av idrotten. För Europa blir det ett naturligt steg, sedan German Open i Tyskland, samtidigt lägger ned sin U-klass verksamhet.  Det har tidigare varit det närmaste ett stort internationellt mästerskap som funnits, likt ett EM.

Nu räknar JJIF med att de internationella ungdomstävlingarna istället breddas och arrangeras på fler ställen, med återkommande VM sedan vartannat år som avslutningar.

JJR har sedan tidigare varit medarrangör till Scandinavian Open tillsammans med klubben Ljungby/Jönköping, som nu därmed kan fortsätta satsa på ungdomsbredden i ett större sammanhang.

Vi önskar ungdomarna lycka till på VM i Aten den 27–29 september !

 

// Förbundsstyrelsen JJR